Quins municipis es veuran obligats aquest 2023 a establir una Zona de Baixes Emissions al nostre país?

Coneix quines poblacions espanyoles es veuran exposades a la implementació de zones de baixes emissions, basant-nos en les últimes xifres oficials de població publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents al 2022.
El Govern aprova el Reial decret 1052/2022 que regula les Zones de Baixes Emissions

El passat 27 de desembre de 2022 es va aprovar la proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que regula les Zones de Baixes Emissions.

Aquesta proposta reflectida en el Reial decret 1052/2022 estipula que:

  • els municipis espanyols de més de 50.000 habitants
  • els municipis de més de 20.000 habitants
  • i els territoris insulars 

que superin els valors límit de contaminants regulats hauran de dur a terme plans de mobilitat urbana sostenible abans de 2023, amb l’objectiu de reduir les emissions provinents de la mobilitat.

Un camí a la mobilitat sostenible

Aquest Reial decret és una mesura legislativa que té com a objectiu promoure la mobilitat elèctrica a les ciutats espanyoles, posant l’accent principalment en la creació de zones de baixa emissions (ZBE), en les quals només podran circular vehicles elèctrics o de baixes emissions. Aquesta mesura pot ser molt beneficiosa per a potenciar la mobilitat elèctrica a les ciutats i contribuir a una major sostenibilitat i eficiència energètica.

Entre les mesures que recull el Reial decret 1052/2022 per a fomentar la creació d’aquestes zones de baixes emissions trobem la promoció de la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, de vital importància per a potenciar la mobilitat elèctrica a les ciutats espanyoles, ja que permet als conductors de vehicles elèctrics tenir accés a una font d’energia adequada per als seus vehicles.

En tenir accés a una xarxa de punts de recàrrega fiable, els conductors de vehicles elèctrics poden recarregar els seus vehicles de manera ràpida i còmoda, la qual cosa contribueix a una major sostenibilitat i eficiència energètica.

A més, s’estableixen mesures destinades a facilitar l’accés a aquests punts de recàrrega, com la creació de tarifes especials o la simplificació de tràmits administratius. Així com incentius per a la instal·lació de punts de recàrrega, i promou la seva instal·lació en llocs de fàcil accés per als conductors, com a aparcaments de centres comercials o estacions de tren.

Ajudes econòmiques per a la compra de vehicles elèctrics

Una altra de les mesures incloses en el Reial decret 1052/2022 és la creació d’una sèrie d’ajudes econòmiques per a la compra de vehicles elèctrics. Aquestes ajudes estaran disponibles tant per a particulars com per a empreses, i es basaran en una sèrie de criteris com el tipus de vehicle, la seva autonomia o la seva eficiència energètica.

Amb elles es redueix el cost d’adquisició d’aquests vehicles i els fa més accessibles per a un major nombre de persones.

Etecnic facilitador amb el servei 360

Etecnic porta anys liderant aquest canvi i donant servei a ajuntaments, empreses municipals, operadors de transport i altres ens públics; convertint-se en el valuós aliat per a tots els que aposten per millorar la qualitat de la mobilitat en una ciutat, ja que proporciona serveis especialitzats d’infraestructura de recàrrega amb una solució integral de:

  • Disseny

  • Instal·lació

  • Manteniment

  • Operació

La seva oferta es complementa amb un servei als ciutadans, que els permet accedir a una xarxa de recàrrega de confiança i fàcilment accessible, la qual cosa al seu torn impulsa l’ús de vehicles elèctrics a la ciutat i contribueix a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i la contaminació de l’aire.

En quins municipis de +20.000 habitants, ETECNIC ha realitzat projectes per a la regulació de ZBE?

Etecnic ja treballa de manera proactiva amb tècnics de mobilitat, regidors i oficines per a la transició energètica; en diferents projectes d’implementació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

En aquesta llista no exhaustiva, es llisten els ajuntaments de més de 20.000 habitants (és a dir, aquells als quals aplica el Reial decret) on Etecnic ja ha fet projectes clau en mà per a la regulació de Zones de Baixes Emissions.

D’entre els projectes realitzats destaquen els duts a terme en ciutats com el Prat de Llobregat, Martorell o Manresa, que s’han convertit en casos d’èxit que expliquen aquest incipient interès per part de les administracions per descarbonitzar les ciutats i potenciar la mobilitat sostenible.

Com pot ETECNIC ajudar al teu municipi?

Estem convençuts del gran repte energètic que suposarà l’adopció massiva del vehicle elèctric. Com a empresa tecnològica especialitzada en mobilitat elèctrica, infraestructura de recàrrega i gestió energètica, apostem per un futur en el qual l’energia es gestionarà com avui es gestionen les dades.

En *Etecnic centrem els nostres esforços en la innovació i digitalització de solucions operatives i energètiques entorn de la mobilitat sostenible. Si tens un projecte en curs que necessiti complementar-se amb un *partner amb experiència en noves tecnologies de recàrrega, fotovoltaica, bateries o V2G, …

Contacta amb nosaltres!