Entrevista a Jordi Verdú, alcalde de Corbins, qui ens parlarà sobre el projecte de l’empresa Etecnic en col·laboració amb l’ajuntament, el qual ha rebut la subvenció del programa DUS 5000.

Descobrim junts els detalls d’aquest projecte i el seu impacte en la localitat. Però abans, necessitem context… què és el DUS 5000? Pots saber més fent click aquí!

D’on surt la necessitat de presentar un projecte al DUS 5000?

Les nostres mesures són molt realistes i cobreixen una necessitat real del dia a dia. Ens hem centrat en el nucli més actiu del poble: l’Ajuntament i l’Escola, dos edificis adjacents l’un amb l’altre. A l’edifici de l’Ajuntament també hi tenim la llar d’infants, el consultori mèdic, el casal d’avis obert tot el dia, una sala polivalent on es fa molta activitat, reunions, conferències, formacions… I a l’Escola rural hi tenim més de 100 alumnes.

Ambdós són edificis molt antics i s’hi han anat fent ampliacions, però necessiten manteniment i adaptació a les condicions i temperatures actuals. D’aquí neix la necessitat de fer un tancament climàtic dels edificis i que puguin produir energia amb plaques solars.

Totes aquestes activitats són les que fan moure al poble, sense un bon motor social, associatiu, lúdic i organitzatiu, l’ajuntament no ho podria fer tot. Si fem aquesta rehabilitació dels espais, podran sorgir altres dinàmiques i tindrem més agilitat a l’hora de donar servei quan alguna entitat ens demana un espai.

Com vau viure el procés de presentar-vos a un concurs d’aquestes magnituds?

L’ajut DUS 5000 és sens dubte l’ajut europeu més gran que hem tingut mai. Sabíem que era per ordre d’entrada i això ho vam fer molt bé, juntament amb ETECNIC ens vam presentar el primer dia que es podia enviar la sol·licitud per rebre subvenció.

El fet de no sortir a la llista dels que no havien aconseguit l’ajuda va comportar un temps d’incertesa. Quan ens van demanar al·legacions vam pensar que ja pintava bé perquè volia dir que s’ho havien mirat i revisat i que tenien més qüestions.

Uns dies després va sortir l’acceptació i va ser tota una sort trobar-nos dins de la llista. Ajudes com aquesta del DUS 5000 i la del PIREP (que també han obtingut molt pocs ajuntaments d’arreu de Catalunya i de Lleida contats amb una mà) ens guardonen amb una suma de més de 800.000 euros de subvenció. I això per un poble com Corbins de 1.400 habitants ens fa més afortunats més que mai.

Com encares el futur d’aquest projecte? Quina viabilitat té?

Ara mateix preparem documentació, a l’haver rebut aquest ajut són moltes les empreses que s’ofereixen a fer el servei, però tot això es tramitarà per licitació pública com a perfil de contractant. Volem fer les coses correctes, detallades i al mil·límetre del que es va proposar per no perdre el dret a la subvenció.

Hem de cenyir-nos al projecte, treballant amb arquitectes, tècnics i ETECNIC per preparar tots els tempos perquè entre l’any que ve 2024 i el vinent es pugui dur a terme tota l’obra.

Com creus que aquest projecte pot dinamitzar al poble?

El DUS 5000 és bàsic per a l’estalvi energètic i de facturació, les factures de llum i gas de l’ajuntament i l’escola són molt elevades i continuem patint pujades que exploten el nostre pressupost, especialment a causa dels tancaments antics dels edificis.

Igual que molts habitatges particulars del poble de Corbins estan posant plaques solars per consum propi i l’ajuntament li dona facilitats, no té cap sentit que el nostre propi edifici continuï gastant tants i tants diners en electricitat i gas.

Els espais han d’estar adequats a la situació actual, tant a escala energètica com d’estalvi. El futur és l’autoconsum. En aquesta línia podem obrir una mica la ment de cara a les comunitats energètiques, energia compartida… cosa que fan cada vegada més municipis i que ens obre més portes a autogestionar-nos a energèticament

És una molt bona notícia per un poble rural com nosaltres poder fer aquestes obres tan importants. Sense aquesta subvenció, modificacions d’edificis així mai es realitzarien i s’anirien deteriorant, sempre sorgeixen urgències i necessitats de manteniment i mai tens aquest marge de maniobra que et regala una subvenció així.

L’espai de millora per futur projectes

Tots els ajuntaments que han sol·licitat l’ajut han fet una despesa d’inici ja sigui amb certificats energètics dels edificis que demanaven com a indispensable per sol·licitar l’ajut, o contractant a Enginyeries que els hi desenvolupessin el projecte… i totes aquestes despeses ara queden enlaire.

Després rebem queixes que diuen que els municipis no estem a l’avantguarda pel que fa a la transició energètica, modernització i estalvi energètic que toca fer. Per això s’ha fet una reivindicació rellevant perquè augmentin la partida pressupostària de les ajudes.

Per què Etecnic?

Aquestes obres tan potents són impossibles de tirar endavant amb fons propis sense un ajut com el DUS 5000. Som menys de 20 treballadors i no tenim prou personal ni equip tècnic per gestionar-ho tot. Per això necessitàvem suport extern per tirar endavant el projecte. I vam conèixer a Etecnic entre altres empreses que se’ns van oferir per fer aquest tipus de servei.

L’objectiu era rebre la millor puntuació per ser un dels receptors d’aquesta ajuda, calia conèixer a fons el nostre municipi per poder encaixar una bona proposta de projecte i aconseguir la subvenció. I Etecnic va superar amb nivell aquest repte. Estem contents perquè si no fos per vosaltres, no ho haguéssim assolit.

Quan un altre ajuntament ens pregunta com hem fet per ser dels pocs en rebre l’ajut, nosaltres sempre hem fet bandera d’haver pogut treballar amb Etecnic, els resultats ens fan estar molt contents. I fins avui que fem seguiment del projecte, ajustos municipals, modificacions que ens demanen des de l’ajuda… tot junts.

Què pot fer ETECNIC per la teva empresa?

Estem convençuts del gran repte energètic que suposarà l’adopció massiva del vehicle elèctric. Com a empresa tecnològica especialitzada en mobilitat elèctrica, infraestructura de recàrrega i gestió energètica, apostem per un futur on l’energia es gestionarà com avui es gestionen les dades.

A Etecnic centrem els nostres esforços en la innovació i digitalització de solucions operatives i energètiques al voltant de la mobilitat sostenible. Si tens un projecte en curs que necessiti complementar-se amb un partner amb experiència en noves tecnologies de recàrrega, fotovoltaica, bateries o V2G,…

Contacta amb nosaltres!