El consell comarcal de l’Alt Urgell preveu desplegar una xarxa de 100 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics fins a 2030

El passat 26 de maig, Etecnic energy & Mobility va presentar un projecte de consultoria estratègica pel desplegament d’una àmplia xarxa de 100 punts de recàrrega públics per a vehicles elèctrics a l’Alt Urgell. L’acte de presentació es va dur a terme durant el Consell d’Alcaldes de la comarca.

Actualment, la comarca tan sols disposa de 10 punts de recàrrega instal·lats per empreses privades i compta amb un parc elèctric de 25 vehicles.

L’estudi elaborat per l’equip consultor d’Etecnic planteja un desplegament progressiu de punts de recàrrega per tota la comarca de manera que l’any 2030 tots els municipis (19) comptin amb instal·lacions públiques d’aquest tipus: Entre 2022 i 2024 hi ha la previsió d’instal·lar-ne 5 per any, 10 anuals entre 2025 i 2026, 15 entre 2027 i 2029 i 20 l’any 2030. La xarxa comptaria amb un total de 92 punts de recàrrega semiràpida i 8 de recàrrega ràpida.

mireia-olivart-sales

Entrevista de TV Pirineus a Mireia Olivart, Sales Manager d'Etecnic energy & mobility

La distribució dels punts pels municipis de l’Alt Urgell

Dels 19 municipis que configuren la comarca de l’Alt Urgell se’n preveu la distribució següent: 26 a la Seu d’Urgell, 13 a Oliana, 9 a Valls de Valira, 7 a cadascun dels municipis de Coll de Nargó, Organyà i Ribera d’Urgellet, mentre que Castellbò i Montferrer disposarien de 6 punts de recàrrega respectivament. La resta de municipis de la comarca disposarien d’entre 1 i 4 punts.

L’augment del parc de vehicles elèctrics, l’atracció de nous visitants a la comarca i un servei públic de qualitat són les claus de l’aposta de la comarca per la mobilitat elèctrica.

La iniciativa del Consell  és una clara aposta, en paraules del president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, “de fer un pas més en la clara aposta de la comarca i del Consell cap a la transició energètica i la cura del medi ambient, que ja vam iniciar amb el pla de biomassa de proximitat, que inclou la instal·lació de calderes en edificis públics, entre altres iniciatives en l’àmbit de la sostenibilitat.”

Segons l’estudi es preveu que el parc de vehicles elèctrics augmenti a 269 l’any 2025 i a 1083 l’any 2030. A més de tenir en compte el trànsit d’elèctrics i híbrids endollables per la comarca en els pròxims anys, aquesta aposta suposa augmentar la xarxa de recàrrega pública a Catalunya, situant-lo com el territori capdavanter de l’Estat en aquest servei públic.

El desplegament d’aquesta infraestructura suposarà un clar pol d’atracció per a nous visitants i turistes, els quals valoren molt disposar d’una xarxa pública de recàrrega que els permeti desplaçar-se pel territori amb garanties i alhora poder gaudir de tot el que ofereix una de les zones més boniques i atractives del Pre-Pirineu català.