L’elecció de Reus com una de les ciutats catalanes destacades que van formar part de la prova pilot de l’Èrica no és casualitat: la mobilitat elèctrica a Reus es consolida i es converteix en un referent al territori.

L’any 2014, l’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal AMERSAM – ara Reus Mobilitat i Serveis SA – va començar a impulsar la mobilitat elèctrica i sostenible amb la instal·lació de nou estacions de recàrrega als aparcaments més importants de la ciutat i dues estacions en superfície. Des d’aleshores, la xarxa municipal ha experimentat un salt qualitatiu amb l’augment any rere any del nombre d’estacions i el bon funcionament de la política d’incentius a l’usuari del vehicle elèctric.

El balanç en el nombre de recàrregues és molt positiu: s’ha passat de 317 recàrregues l’any 2014 a 7.706 a data d’Octubre de 2018. Amb un total de 14 estacions, la xarxa actual permet carregar fins a un total de 32 vehicles elèctrics simultàniament. Avui dia, Reus compta amb una de les infraestructures de recàrrega per a vehicles elèctrics més potents d’arreu del territori català i espanyol.

El lideratge de la ciutat en el camp de la mobilitat sostenible ha contagiat a diversos nuclis importants del Camp de Tarragona que recentment també aposten per la mobilitat elèctrica: és el cas de Cambrils, Valls, Montblanc o Tarragona.

Durant el 2018, la política d’incentius a l’usuari del cotxe elèctric ha fet incrementar els espais dedicats a aquest model de mobilitat i a augmentar la presència d’usuaris de vehicle elèctric: gratuïtat de la recàrrega, pagament del temps d’estacionament dels vehicles amb un descompte del 50% sobre el preu establert als pàrquings municipals, bonificació del 75% de la quota de l’impost municipals de vehicles i abonament “24 hores vehicle elèctric” que permet aparcar 24 hores a qualsevol dels pàrquings de la xarxa municipal pel preu mensual de 60 euros, equivalent a 2 euros al dia.

Des de l’inici de l’aposta municipal per un nou model de mobilitat, l’Ajuntament no només ha incrementat any rere any els punts de recàrrega d’ús públic i n’ha millorat els incentius per als usuaris sinó que ha establert una política activa d’adquisició de vehicles elèctrics i descarbonització de la flota municipal.

En aquest context s’emmarquen els diferents esdeveniments que han tingut lloc el passat 2018 a la ciutat i que no són causalitat: la celebració de la 3a edició del Velèctric i la prova pilot de l’Èrica, el primer bus elèctric i autònom de Catalunya, durant la fira ExproReus.

 

 

Reus Smart City: els objectius del futur en matèria de mobilitat elèctrica

Ens trobem en un context global de canvi. La transformació cap a un model de mobilitat diferent del que hem conegut fins ara és ja una realitat. Un dels elements clau que està portant a Europa, les institucions europees i les ciutats més importants a legislar en matèria de mobilitat sostenible és la preocupació sobre el canvi climàtic i els efectes nocius que els vehicles de combustió exerceixen sobre la població. Ciutats com Madrid o Barcelona han sigut pioneres a l’Estat en restricció del transit a les zones més contaminades, i tant els estats més importants d’Europa com la recentment anunciada Ley del cambio climático y transición energética pel govern de l’Estat posen com a límit un màxim de 30 anys per prohibir totalment la venda i circulació de vehicles de gasoil, dièsel o híbrids. L’objectiu es transformar el parc automobilístic en elèctric o amb vehicles propulsats per energies alternatives no contaminants i d’emissió zero.

Així doncs, Reus se situa en un estadi òptim d’aquesta transició i aposta per la mobilitat elèctrica com un dels elements clau de transició cap a un model d’ Smart City o ciutat intel·ligent que posi en pràctica mecanismes tecnològics enfocats a millorar tant la gestió de diferents serveis com la vida dels seus habitants, i ens permeti gaudir d’una mobilitat més òptima i sostenible.

Tal  com han fet diverses ciutats pioneres a Europa en aquest camp ( Copenhagen, Amsterdam, Zurich, Oslo o Utrech) en el foment de polítiques municipals i amb el lideratge de polítiques extra municipals, Reus es converteix en referent. Però quins són els objectius per seguir creixent?

Etecnic ha estat part activa d’aquest canvi, contribuint a la instal·lació de diversos punts de recàrrega a la ciutat, i redactant el pla estratègic de mobilitat elèctrica de Reus presentat la setmana passada per la regidoria de Medi Ambient. El document presenta tres eixos clau per implantar la mobilitat sostenible a la ciutat: instal·lar noves estacions de recàrrega, incentivar l’ús de vehicles elèctrics i híbrids i restringir l’accés a vehicles contaminants. Aquests tres eixos anirien acompanyats de campanyes de sensibilització amb l’objectiu de fomentar l’ús del vehicle elèctric.

 

Etecnic redacta el pla de mobilitat elèctrica de Reus

reus-mobilitat-elèctrica

Jorge Ríos CEO d’Etecnic , Carles Pellicer Alcalde de Reus i Daniel Rubio regidor de Medi ambient i Ocupació durant el Velèctric celebrat a Reus el 2018

Com a empresa pionera a Europa, Espanya, Catalunya i Reus en solucions integrals de mobilitat elèctrica i eficiència energètica, Etecnic ha contribuït en gran mesura a augmentar la xarxa pública de punts de recàrrega a Catalunya i a Reus. El passat 2018, l’empresa es va convertir en un dels proveïdors principals de punts de recàrrega per a l’ACM (Associació Catalana de Municipis).

Sota aquesta experiència, Etecnic considera que la dinàmica de creixement és clara i els objectius a tenir en compte també: descarbonització total de la flota municipal i del transport públic, foment del carsharing privat i el transport d’última milla elèctric, augment de la infraestructura de recàrrega actual i foment del seu ús, a través de la conscienciació ciutadana sobre la necessitat real de canvi cap a un model de mobilitat intel·ligent, eficient, elèctrica i sostenible. Paral·lelament, Reus ha de posicionar-se com a líder d’aquesta transició al Camp de Tarragona i a Catalunya, proposant als agents econòmics de mes pes a involucrar-se en el canvi de model.

En l’àmbit social i econòmic els beneficis són molt grans. La capacitat de realitzar aquesta transformació millorarà la salut de les persones evitant morts prematures per contaminació i la reducció de malalties a causa de l’impacte mediambiental i acústic. Per altra banda, consolidar una xarxa d’infraestructura pública de recàrrega semi ràpida a la ciutat, es tradueix en un benefici pel teixit econòmic. Amb una mitjana de temps de recàrrega semi ràpida de dues hores, la planificació d’una ruta per part de l’usuari de cotxe elèctric fa que l’elecció dels nuclis on recarregar els vehicles siguin fonamentals. Durant aquest temps de recàrrega, l’usuari té la possibilitat de visitar la ciutat i beneficiar-se de la seva oferta comercial, cultural o gastronòmica.

Les possibilitats de Reus són immenses i la base inicial és sòlida. La necessitat de continuar avançant, una realitat imminent.