Entrevista a Gustavo Mesquita, New Business Development Manager a Etecnic
Aquesta setmana entrevistem Gustavo Mezquita, qui després de 20 anys dedicats a la construcció i manteniment de benzineres, s’ha unit aquest any a l’equip d’Etecnic com a New Business Development Manager nacional.
Gustavo decideix apostar per l’accés a una mobilitat a l’abast de tothom. Per això, decideix sumar-se a Etecnic i expandir la realitat d’una mobilitat elèctrica sostenible, intel·ligent i rendible per tot el país. Segons ell, “la mobilitat elèctrica és un esgraó més que ens permetrà viure millor”.
Bon dia Gustavo,
Quan vas incorporar-te a l’empresa fa uns mesos, et vam preguntar per què havies triat treballar a Etecnic, i aquesta va ser la teva resposta:
”Etecnic és sens dubte un actor principal a l’immediat nou escenari de mobilitat a Espanya”
Passat i present
- Sabem que has dedicat tota la teva vida professional a les estacions de servei, què et va motivar a canviar cap a solucions d’electrificació del transport i quin impacte esperes tenir?
Realment a mi no em motiva la descarbonització del transport, això ho tenim tots com a objectiu, ningú vol contaminar. El que em motiva és que hi continuï havent un accés a la mobilitat per a tothom, però amb un producte que jo considero superior que és el vehicle elèctric. Superior en el sentit que l’experiència de l’usuari és més agradable i millor. Per mi la descarbonització n’és una conseqüència, ja que contaminarem menys.
Al final, el terme ”descarbonització” pot arribar a perjudicar el vehicle elèctric, perquè és un argument que políticament es mal utilitza i es polaritzen les opinions. Jo donaria més importància a l’experiència d’usuari, perquè és clarament diferent amb un vehicle elèctric.
Per mi un dels principals avantatges de treballar a Etecnic és que es facilita la transició, procurant que una part essencial com és la recàrrega, arribi a quotes altes quant a desplegament i abast d’usuari. Sense això és impossible que el vehicle elèctric s’integri al 100%.
- Parlant de solucions per a benzineres, quines lliçons apreses del teu rol anterior has aplicat a la teva nova posició?
Si soc expert en alguna cosa, és en benzineres convencionals, perquè porto més de 20 anys dedicats a la construcció i el manteniment d’aquestes. Sobretot en benzineres que són propietat d’empreses familiars i petits empresaris, no de grans petrolieres. I és que les benzineres són una part essencial en això, perquè estan distribuïdes d’una manera natural amb accessos funcionant amb els que creen una xarxa essencial en la mobilitat.
Entendre els problemes que tenen aquests empresaris també és clau per intentar acostar-los la mobilitat elèctrica de manera que sigui econòmicament interessant per a ells. Ja no perquè t’obligui un reial decret, que també, sinó perquè vegin l’oportunitat d’instal·lar un carregador que els generi ingressos. Ara mateix no ho consideren rendible perquè no hi ha un nivell de demanda tan alt com el que troben a la gasolina i aquesta és la principal resistència que trobo quan faig les visites, però la meva feina és presentar-los altres models de negoci, diferents possibilitats amb tercers inversors amb qui treballem perquè els ofereixin condicions interessants per a ells,… realment tot m’ha servit per ajudar les gasolineres que entenguin la mobilitat elèctrica i poder desenvolupar el negoci d’Etecnic, que és la meva principal funció.
Etecnic pot demostrar que un carregador sí que pot ser rendible, només cal la demanda adequada.
Estratègia i visió
- Etecnic s’expandeix a ritmes de gegant, quins reptes teniu per davant a escala nacional?
Hi ha un repte que és el que em motiva més: transmetre a nivell nacional què és Etecnic.
Etecnic té una capacitat tècnica i ofereix una quantitat de solucions adaptables a diferents verticals (ajuntaments, governs, hotels, estacions de servei, etc). Tenim la capacitat d’estudiar cadascun dels casos i oferir-los el que més els pot interessar i fer que la mobilitat elèctrica sigui una realitat.
El meu repte és transmetre per tot Espanya aquesta capacitat i desplegament tècnic que té Etecnic, mostrar-ho com el que és: una solució completament integrada. Al final és una plataforma d’explotació de carregadors que compta amb un procés d’enginyeria i instal·lació propi i únic.
- Madrid és una ciutat amb moltes oportunitats i competència. Com planeges diferenciar Etecnic en aquest mercat?
El que és bo d’Etecnic és que és completament independent, pot mantenir una bona objectivitat a l’hora d’oferir la millor solució. Etecnic sempre oferirà el carregador que encaixi més en el projecte concret que estiguem treballant sense dependre de cap stakeholder ni grup d’inversió ni factor que faci tirar cap a una solució o una altra d’una manera interessada.
Al final, com a empresa, venem una solució tecnològica pròpia que integra una sèrie de productes y serveis de tercers com poden ser els fabricants de carregadors, pèrgoles o altres tipus d’aplicacions… que posen sempre el client al centre. Etecnic cuida els clients guiant-los i assessorant-los com si fóssim part d’un mateix negoci.
Les claus al final són: objectivitat i capacitat tècnica.
- Explica’ns com planteges el Tour Etecnic 360 en col·laboració amb “un cafè amb CEEES”.
Des de CEEES em van donar aquesta oportunitat i per descomptat la vam acceptar. En total són cinc o sis tours que duren uns quatre dies cadascun en els quals visitem diferents associacions provincials i podem dirigir-nos a empresaris, benzineres i diferents agents als quals els pot interessar la mobilitat d’avui. És un bon moment per presentar Etecnic i totes les solucions integrals que oferim.
Hi ha una sèrie de mantres i clixés que acompanyen la mobilitat elèctrica, i aquest tipus de jornades ens permeten trencar aquests estàndards que es van estenent i que no són reals. Considero que són jornades força interessants i la veritat és que és una bona oportunitat.
El primer que vam fer va ser de l’11 al 15 de setembre i ens vam desplaçar per La Rioja, Navarra, Bilbao, Santander i Valladolid. Va ser una oportunitat fantàstica per poder donar a conèixer el servei integral que ofereix Etecnic.
El segon Tour el farem del 27 al 30 de novembre i ens desplaçarem per Toledo, Segòvia, Àvila i Lleó. Si algú està interessat a assistir-hi, només cal fer clic a la província que desitgi i sol·licitar una targeta de visita:
https://ceees.com/ya-sabemos-on-y-cuando-nos-prendrem-los-proximos-cafes-2/
- Quines referències, instal·lades en el passat a Madrid, us ajuden quan parleu amb empreses locals?
Hi ha projectes d’Etecnic a Madrid que realment tenen molt de pes i generen molta confiança com és el de Mutua Madrileña, també podria ser el del Centre Comercial Oasis.
Etecnic té projectes que són gairebé icònics en mobilitat elèctrica, haver treballat amb empreses tan importants i que tot hagi sortit bé ajuda molt a transmetre el nostre missatge.
Equip i cultura empresarial
- Quin consell donaries a aquells que estiguin considerant un canvi similar en la seva carrera professional, passant d’un camp més tradicional a un de centrat en la sostenibilitat i la descarbonització?
Quan vaig acabar amb el meu projecte anterior tenia molt clar que volia continuar dedicant-me a la mobilitat perquè és una cosa meravellosa i tots hauríem de tenir accés a desplaçar-nos on sigui. Per mi és un dels pilars del benestar.
Quan em vaig plantejar quin podria ser el futur de la mobilitat, vaig analitzar possibilitats que tenia damunt la taula en temes d’hidrogen, vaig analitzar també seguir en combustibles líquids lligats al motor de combustió, i al final vaig adonar-me que la mobilitat elèctrica era una realitat i que estàvem ja en una fase avançada de desplegament. No cal inventar gaire més sinó millorar el que hi ha.
Per mi la mobilitat elèctrica és un esgraó més que ens permetrà viure millor.
Qualsevol que es plantegi un canvi professional, jo li diria que pensi a evolucionar, en què es trobarà en el futur quan fem passos endavant, en com vol contribuir a millorar la societat del demà, la societat que es trobaran els teus fills. També cal treballar a gust, en un àmbit que t’apassioni, en un projecte en què creus de debò i en el meu cas a Etecnic això és un repte complet.
Gustavo, moltes gràcies per compartir la teva experiència i visió amb nosaltres. Estem emocionats de veure com Etecnic es desenvolupa nacionalment gràcies a la teva feina. Junts compartim el mateix objectiu: millorar la societat del demà, fent-la més sostenible i intel·ligent.