Les grans ciutats de país ja compten amb múltiples opcions de carsharing. Ara arriba el torn d’Astúries, la seva aposta per l’elèctric i dues empreses cridades a liderar el sector: Guppy i Hi! Mobility.

Aedive, (Associació Empresarial per al Desenvolupament i impuls de l’Vehicle Elèctric) de la qual Etecnic forma part, compta amb empreses associades líders en el sector de l’carsharing a Espanya. De la consolidades Car2go, eMOV, Zity o Wible a les recents iniciatives asturianes de Guppy i Hi! Mobility (a qui Etecnic felicita per la seva nova incorporació a el sector de la mobilitat elèctrica), el nou model de compartir vehicle i apostar pels elèctrics és una realitat que no para d’augmentar any rere any.

GUPPY

El primer carsharing a Astúries. Gràcies a una senzilla app disponible per a Android i IOS, Guppy posa a disposició de el públic, no només una flota de vehicles 100% elèctrics, sinó més de 60 places d’aparcament en exclusiva per garantir un servei còmode, fàcil i econòmic. Nascuda aquest 2019, la seva forta aposta pel vehicle elèctric convertirà sens dubte a aquesta empresa asturiana en referent de mobilitat elèctrica al nord d’Espanya.

HI!MOBILITY

Un servei de mobilitat sharing llançat recentment a Astúries, que posa a disposició de l’usuari vehicles 100% elèctrics. Tan sols requereix descarregar-se l’app, reservar qualsevol vehicle disponible al mapa i obrir-lo a través de control remot. S’inclouen cotxes, motos, bicicletes i patinets.

L’aposta de l’empresa privada i l’administració pública pel carsharing.

Sens dubte, la transformació actual de la mobilitat està afectant el món de l’empresa privada i de l’administració pública. Des Etecnic, constatem que els estudis de mobilitat, descarbonització de flotes i instal·lació de punts de recàrrega realitzats en els dos sectors són un clar senyal de l’irrevocable avanç cap a aquesta direcció. I en aquest context l’opció per l’ús de vehicles elèctrics compartits agafa cada vegada més pes ja que ofereix tot un seguit d’avantatges citades anteriorment.

Un clar exemple és el cas de Reus, ciutat on Etecnic té la seva seu i on ha instal·lat una important infraestructura pública de recàrrega. L’ajuntament va signar el passat 18 d’abril un contracte de subministrament per a la renovació de la seva flota municipal, amb 10 vehicles elèctrics, tots dotats amb el sistema de cotxe compartit amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera i al seu torn incrementar el temps d’ús dels vehicles municipals entre els seus empleats.

Principals avantatges de l’carsharing

El carsahring aporta beneficis als seus usuaris ja que el fet de compartir vehicle suposa una alternativa a la necessitat de disposar d’un vehicle privat, eliminant els costos associats a aquest com impostos, assegurances, manteniment, aparcament, llicències …

Es presenta també com un sistema complementari a les diferents opcions de mobilitat actuals com poden ser (més enllà de l’cotxe privat) el transport públic o el taxi.

Un dels valors afegits de l’carsharing actual, és que la majoria d’empreses que ofereixen aquest servei aposten per flotes de vehicles elèctrics com és el cas de Guppy i Hi! Mobility. Tenint en compte que cada cotxe de carsahring elimina entre 15 i 20 vehicles privats de la circulació, la suma de l’ús de el vehicle elèctric redueix encara més els efectes contaminants per propulsió.

La facilitat per adquirir un cotxe de carsharing es basa en l’agilitat en la qual l’usuari pot disposar d’un. A diferència d’un servei de lloguer tradicional, la reserva de el vehicle es realitza en línia, a través d’un lloc web o una app en la qual cal donar-se d’alta prèviament. A partir d’aquí l’usuari ha d’acceptar les condicions d’ús i pot consultar les diferents opcions que li ofereix cada empresa que realitza el servei.

Tipus de carsharing

Hi fonamentalment tres tipus de carsharing en funció de les opcions de lliurament i recollida de el vehicle que ofereix cada empresa.

  • Round Trip: Aquest model se centra en una estació base de l’empresa que ofereix el servei on l’usuari recull i lliura el vehicle en el mateix punt.
  • One Way Trip: Similar a l’opció anterior, aquesta ofereix més flexibilitat ja que l’usuari recull el seu vehicle en una estació base concreta però té la possibilitat d’entregar-lo a una altra diferent.
  • Free-floating: Es tracta del model que ofereix més llibertat i que s’assembla més a l’ús d’un vehicle privat. L’usuari tria el vehicle més proper a la seva ubicació, estacionat en un punt de la ciutat i deixant-on el vulgui un cop finalitzat el seu ús.

A Espanya, Madrid i Barcelona són les ciutats que disposen d’una major oferta d’aquest servei. En el cas de la capital d’Espanya, i gràcies en bona mesura a Madrid Central, el pes de l’lloguer de cotxe elèctric és molt més gran que a la resta de ciutats espanyoles. Ara és el torn d’Astúries, de Hi! Mobility i Guppy a qui desitgem tot l’èxit de l’món.