Comencen les obres a Pamplona per la instal·lació de 17 nous carregadors ràpids i semiràpids de la mà de Vilalta Corporación S.A, gestió, i Etecnic Energy & Mobility, instal·lació i software.

Pamplona ja està immersa en la mobilitat elèctrica amb la instal·lació de 17 carregadors més ràpids i semi ràpids instal·lats a tota la ciutat, que se sumen als més de 30 punts que ja tenia instal·lats i en funcionament.

Aquest nou projecte d’ampliació de la infraestructura de recàrrega a la capital de Navarra ha estat possible gràcies a Vilalta Corporación SA, empresa adjudicatària del projecte de licitació presentat per l’Ajuntament de Pamplona per a la instal·lació i gestió de 16 punts (ampliables) de recàrrega per a vehicles elèctrics. La proposta de Vilalta anava acompanyada de l’assessorament tècnic i professional de Etecnic Energy & Mobility , encarregada  de l’obra i el projecte d’execució d’instal·lació dels carregadors i el desenvolupament d’un software que permetés gestionar tota la xarxa. A més Vilalta ha obtingut la concessió  de la gestió i manteniment de les instal·lacions per als pròxims deu anys.

 

Què ha impulsat la descarbonització de Pamplona?

El setembre del 2019 l’Ajuntament de Pamplona va declarar l’emergència climàtica de la ciutat. Arran d’això, l’Agència Energètica Municipal de Pamplona  va engegar un pla d’acció per tal de coordinar i implementar l’Estratègia de Transició Energètica i Canvi Climàtic 2030. Entre els seus objectius està el desenvolupament d’energies renovables, eficiència energètica, lluita contra el canvi climàtic, etc.

Per impulsar aquests objectius apareix Go Green Pamplona que englobarà totes aquelles accions que tinguin relació amb l’Estratègia de Transició Energètica i Canvi Climàtic de la ciutat. L’objectiu d’aquest projecte és la reducció de forma dràstica de les emissions contaminants de la ciutat.

 

El projecte: Pamplona amplia i consolida la seva xarxa de recàrrega per a vehicles elèctrics

S’instal·len 11 carregadors semiràpids, oferint 22 places de recàrrega i 6 carregadors ràpids amb 12 places promocionant la mobilitat elèctrica.

La previsió de posada en marxa és del mes de Maig com a molt aviat. Les obres han començat aquesta setmana i l’estimació és que en un mes ja estiguin finalitzades amb els 17 punts de recàrrega ja estaran instal·lats. Un cop feta la instal·lació Iberdrola Distribución Electrica haurà de donar el nou subministrament als punts.

Cal recordar que el temps de recàrrega dels vehicles elèctrics  va en funció de la potència dels carregadors. La infraestructura de recàrrega de la capital Navarra compta amb 2 tipus de carregadors: ràpids i semiràpids. Els carregadors ràpids permeten una recàrrega mitja de 30 minuts, i en el cas dels semiràpids, varia entre 2 i 4 hores depenent del tipus de vehicle.

Un altre dels punts a destacar del projecte, és que l’energia que alimentarà als carregadors provindrà de fonts renovables.

Amb aquest projecte, Pamplona aconsegueix convertir-se en una de les ciutats d’Espanya més pionera en el desenvolupament d’aquest tipus d’infraestructura. Amb una de les xarxes de recàrrega urbana per a vehicles elèctrics més importants del país; tant pel nombre de carregadors, com per la velocitat de recàrrega.

 

Com es podran utilitzar els punts de recàrrega de Pamplona?

Els usuaris dels punts de recàrrega tindran dues opcions per poder gestionar la recàrrega dels seus vehicles; a través de l’app Vilalta Green Energy, o a través de l’app Pamplona EVcharge. Les dues aplicacions han estat desenvolupades per EVcharge la marca comercial de software d’ Etecnic Energy & Mobility capaç d’adaptar-se a les necessitats de cada projecte. Qualsevol de les dues aplicacions permetran als usuaris realitzar tot el procés de càrrega de forma ràpida i senzilla; gestionar les preferències, reserves, pagaments… EVcharge també adapta el seu software als gestors de punts de recàrrega i grans infraestructures com la de Pamplona per tal de treure la màxima eficiència energètica dels punts, gestionar els usuaris, els cobraments, etc.

Donat que el beneficiari de l’explotació es Vilalta Corporación S.A. ja han establert les tarifes de les recàrregues dels vehicles elèctrics. N’hi ha per a residents subscrits i per a visitants.