Després d’haver assistit a l’I Congrés del Mediterrani d’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I SMART GREEN CITIES, que es va produir en el Palau Firal i de Congressos de Tarragona, el passat 7 i 8 de Novembre, queda absolutament clar un missatge: “No hi ha energia més neta, més ecològica, més sostenible, més verda… que aquella que no consumim”. A més contem amb la ponència magistral del Sr. Jeremy Rifkin, autor del llibre “La Tercera Revolució Industrial”.

I és que, tal com podem llegir en diferents estudis (per la meva banda recomano el treball del prof. Carles Riba Romeva, Recursos energètics i crisi. La fi de 200 anys irrepetibles.) estem augmentant de forma exponencial els consums d’energia.

Aquests consums depenen del nivell econòmic i del desenvolupament de la societat, de fet les societats més desenvolupades com la nord-americana o europea, consumeixen fins a quatre vegades més energia per persona que les societats no desenvolupades com les del sud-est asiàtic, per exemple.

Problema: Aquestes societats s’estan començant a situar en nivells de desenvolupament seguint els nostres antics patrons de consum desmesurat, i a més, augmenten demogràficament, amb la conseqüència, que el consum d’energia es dispara i les reserves de combustibles fòssils s’esgoten a un ritme superior al previst.

Previsió: Aquest model energètic, absolutament depenent d’uns pocs agents que posseeixen uns recursos fòssils i que van a començar escassejar abans del previst, va a disparar el cost. Recordeu l’ABC de l’economia? %[Poca oferta] x %[Molta demanda] = %[Augment de preu].

Solució: Ja no ens serveix el substituir els recursos fòssils per energies renovables, aquestes no poden satisfer el balafiament energètic de les societats desenvolupades. L’autèntica solució passa per l’estalvi energètic. Disminuir entre dos i quatre vegades la quantitat d’energia consumida per persona… i està clar que no és gens senzill.

I això ens situa davant dos desafiaments clars. El primer depèn de la tecnologia, aquesta ha de donar-nos les eines i les solucions tècniques, però no serà suficient. El segon desafiament, el més difícil i important, és el canvi de la forma de viure, la sensibilització individu a individu, un a un. Hauríem de compartir vehicle, apagar les llums que no necessitem, posar-nos més roba a casa, reciclar escombraries, rehabilitar cases…

Des de ETECNIC, estem convençuts que aquest repte, nou i apassionant, no és més que una oportunitat per a millorar les nostres vides, sense perdre confort, ni comoditats. Solament devem aplicar una mica d’ordre, i l’ordre és felicitat.

Created and designed by Jorge Rios.