Per què? Per què? Per què? Fent celebri aquella frase d’un famós pensador…

Ni més, ni menys, que intentar resoldre en unes línies el motiu de perquè actualment resulta NO LEGAL instal•lar un generador elèctric a la xarxa amb la finalitat de autoconsumir per al nostre habitatge, i connectats a la xarxa, poder abocar l’energia sobrant o consumir-la en cas de ser necessari.

Són la majoria, en aquest sentit, les persones que ho desconeixen, però actualment el tenir una instal•lació de generació d’energia elèctrica de font renovable (fotovoltaica, eòlica, petita hidràulica, etc.) no és possible sota l’actual marc jurídic connectada a la instal•lació elèctrica el nostre habitatge, estant està connectada a la companyia elèctrica de torn.

Exemple pràctic: La senyora Fortes, de nom Dolores, és una dona conscienciada amb l’important que seria preparar la seva microeconomia per a la independència energètica, veient el desorbitat increment de preu dels combustibles fòssils.

Ni curta, ni mandrosa, Dolores (espero que em permeti que la vaig tutejar) decideix assessorar-se per a instal•lar un kit de autoconsum, compost d’un generador de plaques fotovoltaiques i un petit aerogenerador de 400 W. que instal•larà en el seu terrat. Existeix en el mercat i el seu preu és similar al de qualsevol sistema de calefacció convencional per a un habitatge… uns 6.000€. A més és d’una marca alemanya i compte en aquest país amb moltíssimes instal•lacions funcionant (el gentilici alemany sembla més una marca comercial que un país, ja sabeu… Si és alemany és bo! Això ho han fet molt bé els oncles).

Bé Dolores! Ho tens clar i per fi podràs generar la teva pròpia energia elèctrica, però… On la vas a connectar, Dolores? Cal anem a tenir problemes… Dolores em crida i li explico…

-Vores Dol (ja li he agafat certa confiança), actualment si la instal•lació de la teva casa està connectada a la xarxa elèctrica, amb el seu comptador i caixa de fusibles, no pots connectar-li a ella directament la teva petita instal•lació de generació-.

-Ah no?-. Respon ella. -Té l’inversor amb les homologacions pertinents i les proteccions, és tal com es munta a Alemanya-. Replica.

–Si Dol, però Alemanya no és Espanya, i la Merkel no és Rajoy… Aquí, per a connectar els generadors, has de demanar a la companyia elèctrica altre punt de connexió.-

-Com? I instal•lar altre comptador i caixa de fusibles?-.

-Sí, em temo que si Dol, hauràs de fer obres en la façana, i si l’estudi del punt de connexió ho requereix, fer obres en la xarxa de distribució que de vegades costen el mateix que la pròpia instal•lació… És injust, ho sé, però les lleis no estan de la teva part… La ciència i la tecnologia si…-.

-No em serveix de molt llavors ni la ciència, ni la tecnologia-. Concloc la senyora Fortes.

I això, benvolguts amics, és degut perquè en aquest país de… perdó, retardat en alguns aspectes, tenim lleis de l’any 2000 (com per exemple RD 1663/2000) que ens tutelen la connexió d’instal•lacions fotovoltaiques a la xarxa de baixa tensió, impedint que aquesta es faci en format de autoconsum i connectada a xarxa, protegint i potenciant grans centres i monopolis energètics. Afavorint a les més grans d’aquest país… ja sabem qui són (No! Les folklòriques no, home! Les empreses del lobby energètic…).

Sembla ser que en el 2012 no hem avançat en aquests aspectes del autoconsum, i hem de fer cas a aquests papers groguencs que ens parlen de la tecnologia del futur, però que a dia d’avui és la nostra llibertat energètica. No mereixem millors lleis?

Després de fer gala els polítics de la major de les seves virtuts, prometre i no complir, vam seguir a l’espera d’una llei que d’una vegada per sempre regulés el AUTOCONSUM a Espanya, i ens donés per fi allò que desitjava Dolores, independència energètica en els nostres habitatges, instal•lant-nos per exemple, un aerogenerador a casa.

Created and designed by Jorge Rios.