Les empreses seran les primeres a adoptar la mobilitat elèctrica. Són l’eix del canvi i la transformació; i a més, són les que en surten més beneficiades.

La manera de moure’ns està canviant i evolucionant de manera vertiginosa. I no és casualitat. L’Agència Europea del Medi Ambient alerta de l’impacte anual de l’actual model de mobilitat i preveu un canvi molt important durant els pròxims anys. Les emissions de CO2, d’òxid de nitrogen i de micropartícules provoquen 400.000 morts prematures a l’any per pol·lució. A més un 90% de la contaminació acústica és provocada pel trànsit. Aquest fet provoca anualment 900.000 casos d’hipertensió, 10.000 morts prematures i 43.000 ingressos hospitalaris. Per tant invertir en mobilitat sostenible no és una opció, sinó una necessitat. I les empreses seran capdavanteres en aquesta transformació cap a una mobilitat que no serà només sostenible, sinó que serà elèctrica. I aquesta té una sèrie de beneficis que volem remarcar.

La mobilitat sostenible i elèctrica, l’objectiu d’Europa

La Comissió de Transport de la UE preveu un creixement exponencial de la mobilitat elèctrica en els pròxims mesos: Actualment el parc automobilístic europeu disposa de 1.000.000 de vehicles elèctrics. La previsió europea és que aquesta xifra augmenti a 2.000.000 en els 18 mesos que vénen i a 3.000.000 a 30 mesos vista. Amb aquesta previsió i la necessitat de contribuir a la reducció de l’impacte mediambiental, grans ciutats com Barcelona o Madrid ja regulen en matèria de circulació limitant l’entrada de vehicles propulsats per combustibles fòssils. 2020 serà un any clau per al canvi de paradigma.

En aquest context, cal estar preparat. Preparar-se per al canvi implica invertir en una mobilitat més sostenible i responsable. Disposar d’infraestructura adequada i una flota que s’ajusti a les necessitats de cada empresa.

Quins beneficis té per a les empreses invertir en mobilitat elèctrica i sostenible?

Una de les opcions més interessants que tenen les empreses abans de fer el canvi cap a la mobilitat sostenible i invertir en mobilitat elèctrica, és realitzar un estudi que permeti establir un pla de mobilitat sostenible o un pla de desplaçament d’empresa. Es tracta d’analitzar la situació actual i establir un conjunt d’actuacions per tal d’optimitzar la mobilitat dels treballadors afavorint l’ús de modes de transport alternatius al vehicle privat, així com racionalitzar l’ús del cotxe. Quins beneficis té per a les empreses doncs aquesta inversió?

  • Estalvi econòmic: La substitució de la flota actual per una flota elèctrica és garantia d’estalvi econòmic i eficiència energètica.
  • Beneficis fiscals: Les administracions ofereixen avantatges fiscals a les empreses que aposten per una mobilitat més sostenible
  • Millora de la Responsabilitat Social Corporativa: L’aposta per la mobilitat sostenible millora la imatge de l’empresa gràcies a una millor RSC.
  • Reducció de flota: disminució de la flota gràcies al vehicle compartit o carsharing
  • Concursos i licitacions: disposar d’infraestructura i flota elèctrica atorga punts en licitacions i concursos públics i privats.
  • Preparats pel canvi: La instal·lació d’infraestructura de recàrrega permet estar preparat pel canvi imminent cap al nou model de mobilitat; un avantatge per a proveïdors, clients i treballadors.

El RACC i Etecnic hem signat recentment un acord de col·laboració per facilitar a les empreses tota la informació i experiència necessària entorn a aquesta transformació, així com per la instal·lació, ús i manteniment d’infraestructura i vehicles elèctrics.