Smart Economy, Smart People, Smart Mobility, Smart Environment, Smart Governance, Smart Living, Smart City i Smart Company: les tendències que marcaran les ciutats del futur, segons els experts participants en la jornada organitzada per Etecnic i Deloitte

El concepte de “Smart city” ha deixat de ser un esbós sobre com millorar una ciutat a través de la tecnologia i fer-la més útil en una expressió general, per a convertir-se en veritables ciutats intel·ligents que milloren la qualitat de vida de les persones. La seva posada en pràctica s’ha fet palpable en els últims temps i està contribuint enormement a la transformació del nostre entorn.

En aquest context, divendres passat 15 de març va tenir lloc a Port Aventura Convention Center la jornada Smart City Smart Company organitzada per Etecnic energy & mobility i Deloitte, en col·laboració amb Port Aventura World i el CETIT (Col·legi d’Enginyers Industrials de Tarragona), amb l’objectiu de posar llum sobre un concepte ja establert en el món de les noves tecnologies aplicades a les ciutats, i les enormes possibilitats que aquests esquemes o models ofereixen a les empreses per a un millor desenvolupament, eficiència i creixement en tots els seus recursos.

Qué són las Smart City?

Les ciutats intel·ligents són aquelles que combinen el potencial de la tecnologia i la innovació amb la resta dels recursos existents per a un ús més eficaç, la promoció d’un desenvolupament sostenible i, en definitiva, facilitar i millorar la vida dels seus habitants. Segons l’informe de la consultora Deloitte sobre les “Smart cities” existeixen diferents models no excloents sobre els quals es pot desenvolupar una ciutat intel·ligent: medi ambient, mobilitat, governança, economia, persones i habitatge. És clar, la veritable metròpoli ‘smart’ hauria de conjugar cadascuna d’aquestes categories per a ser el més eficient i ecològica possible.

Ciutats com Tòquio, Nova York, Londres, París, Amsterdam, Zuric o Barcelona s’erigeixen en diferents aspectes com els màxims exponents a establir les seves prioritats a partir d’una estratègia intel·ligent que millori aquests paràmetres. D’aquesta manera, pot considerar-se ‘smart city’ qualsevol ciutat que plantegi una iniciativa que abordi una o més de les següents característiques: Smart Economy, Smart People, Smart Mobility, Smart Environment, SmartGovernance i Smart Living.

Més enllà del paradigma de les ciutats més importants del món, trobem en el nostre entorn moltes altres ciutats que ja aposten per aquest tipus de plantejaments. En el cas de Etecnic, la contribució al desenvolupament d’una infraestructura de xarxa de càrrega pública per a vehicles elèctrics al llarg del territori català mitjançant la seva interconnexió a través de programari intel·ligent és un clar exemple.

Jornada Smart City Smart Company

Amb la voluntat d’analitzar i explorar millores en aquest camp, es va desenvolupar la jornada inaugurada pel president de la Diputació de Tarragona l’Il·lm. Sr. Josep Poblet després del qual s’incià el cicle de ponències a càrrec d’Iván Capdevila, director de l’Estudi Ramon Folch i Associats qui argumentava que “la mobilitat i l’energia són dos àmbits en els quals les tecnologies intel·ligents, ja han canviat – i ho faran més en el futur – la manera com es planifiquen s’organitzen i es gestionen les nostres ciutats.” Capdevila afegia que “les ciutats intel·ligents necessiten dispositius intel·ligents, però sobretot de governança intel·ligent, empreses intel·ligents i ciutadans intel·ligents.”

capdevila-smartcity-smartcompany

Iván Capdevila, gerent d’ ERF

El model de gestió responsable i sostenible de PortAventura World “es reforça amb nombrosos projectes que contribueixen als objectius mediambientals, socials i de bon govern de la companyia”, ha explicat Choni Fernández, directora de Responsabilitat Social Corporativa de PortAventura World durant la seva intervenció. “La companyia impulsa una estratègia d’eficiència dels recursos orientada a minimitzar l’impacte de la seva activitat. Seguint el concepte de smart city, PortAventura World aspira a convertir-se en un smart resort, liderant un nou concepte d’oci vacacional que posa la sostenibilitat en el centre de l’estratègia”, ha afegit.

Choni-fernandez-smartcity-smartcompany

Choni Fernández, directora RSC PortAventura World

Sobre la “utilització de la Intel·ligència Artificial en la planificació de les infraestructures de mobilitat elèctrica en el territori” van parlar Llorenç Cerdà, gerent de sector públic de Deloitte, i Cayetano Sierra, expert en analytics. Diversos estudis realitzats per l’empresa en el camp de la mobilitat i la seva aplicació en les ‘smart cities’ (entre els quals s’inclou un recent estudi realitzat per a Etecnic per la companyia) analitzen diferents variants en les quals destaca el comportament dels usuaris de vehicle elèctric, per a entendre i contribuir a una millor planificació del model d’expansió d’infraestructura de recàrrega. Aquest, ha d’ajustar-se de la millor forma a necessitats i demanda a cada moment. L’administració ha de facilitar i garantir un entorn segur per a la innovació i el desplegament del nou paradigma de mobilitat. “No podem saber on estarem d’aquí a 5 anys, però podem preveure-ho, i això ens pot ajudar a avançar i planificar de manera adequada”, apuntaven els qui van defensar que cada ciutat té un perfil únic i és necessari adaptar la seva idiosincràsia a un model propi de ‘smartmobility’.

deloitte-smartcity-smartcompany

Llorenç Cerdà i Cayetano Sierra, gerent i director sector públic de Deloitte

La programació de l’esdeveniment incorporava una taula rodona, on representants de la Generalitat de CatalunyaT-Systems i el RACC van valorar els diferents punts de vista entre l’àmbit públic i l’empresa privada, totes dues participants en la creació de les ciutats intel·ligents. En el debat, es va tractar el win-win entre ‘smart cities’ i empreses, i com aplicar les diferents sinergies que sorgeixen d’aquests models per a evolucionar de manera conjunta en matèria de tecnologia aplicada, mobilitat, optimització de recursos i qualitat de vida.

mesa-redonda-smartcity-smartcompany

Jorge Ríos (Etecnic), Maurici Garriga (T-systems), Marc Fíguls (RACC), Joan Durán (Generalitat de Catalunya)

Va tancar la jornada Jorge Ríos, CEO de Etecnic energy & mobility qui va reflexionar sobre les conclusions extretes  de les diferents ponències i va exposar com Etecnic, empresa líder a oferir un servei integral de mobilitat elèctrica,  ha contribuït al desenvolupament de les ‘smartcities’ a través de l’ús de tecnologia intel·ligent centrada en la infraestructura de càrrega de vehicles elèctrics, i gràcies al desenvolupament d’apps de localització i programes de gestió dels diferents punts, capaços de connectar usuaris, administracions públiques i empreses privades.

jorge-rios-etecnic-smartcity-smartcompany

Jorge Ríos, CEO d’ Etecnic energy & mobility