El passat dimecres 1 de Juliol va quedar inaugurada oficialment la zona sud el projecte executat per Etecnic.

14 punts de recàrrega a diferents Ports de la Generalitat permetran recórrer la costa catalana de punta a punta amb vehicle elèctric.

Ports de la Generalitat ha finalitzat recentment l’execució del projecte d’instal·lació i posada en marxa de 14 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Adjudicat a Etecnic el novembre de 2019, té per objectiu fomentar la mobilitat sostenible i oferir un servei de qualitat a la ciutadania. El passat dimecres 1 de Juliol s’han posat en marxa els primers carregadors a les Terres de l’Ebre: l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita.

Aquesta mateixa setmana també s’ha inaugurat el punt de recàrrega ràpida del Port de Vilanova i la Geltrú, inauguració que ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el Secretari d’infraestructures de la Generalitat, Isidre Gavín i el director general de Ports de la Generalitat Joan Pere Gómez.

 

port-sant-carles-de-la-rapita

Port de Sant Carles de la Ràpita

L’aposta de Ports per la mobilitat sostenible en clau municipal i de país

Des d’un inici, Ports de la Generalitat ha treballat a partir de dues línies d’actuació en clau municipalista i de país a través de la instal·lació de punts de recàrrega i el foment de la mobilitat elèctrica i sostenible:

  • Obrir cada port als municipis on estan ubicats per donar un servei a la ciutadania i “contribuir a la transformació del model de mobilitat, alhora que ajudar a disminuir els gasos d’efecte hivernacle, la contaminació acústica i l’impacte ambiental.
  • Instal·lar punts de recàrrega a 14 ports de la Generalitat en ubicacions estratègiques de tal manera que es pugui recórrer amb garanties la costa catalana de punta a punta amb cotxe elèctric.

L’aposta per la instal·lació d’aquests equips cal llegir-la en clau estratègica. Alineada amb el Pla Estratègic per al desenvolupament de recàrrega del vehicle elèctric de Catalunya (PIRVEC 2016-2019) impulsat per l’ICAEN i en el qual Etecnic ha estat seleccionat per executar la majoria d’instal·lacions del territori, s’emmarca “com a mesura de transició energètica dins de la declaració d’emergència climàtica feta pel govern català.”  La meta doncs és convertir Catalunya en un territori atractiu per als usuaris de vehicles elèctric gràcies a una estructura de recàrrega pública sòlida i ben distribuïda.

14 ubicacions, 14 estacions

El projecte ha estat dissenyat distribuint les estacions de recàrrega a 14 Ports de la Generalitat que permeten recórrer la costa de punta a punta en vehicle elèctric garantint-ne l’autonomia en tot moment.

Començant pel nord, els punts de recàrrega s’ubiquen en els ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar.

3 de les ubicacions compten amb punts de recàrrega ràpida com són el port de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita. Els carregadors permeten carregar la bateria de 2 vehicles de forma simultània en un temps aproximat de 20 minuts. També s’ofereix la possibilitat de carregar en corrent continua a 50 kW o amb corrent alterna a 43 kW

11 dels ports compten amb punts de recàrrega semiràpida una opció que permet carregar els vehicles en un temps aproximat de 3 hores amb una potència de corrent alterna de 22 kW. Es tracta de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre i les Cases d’Alcanar.

Aquestes estacions s’ubiquen en vies públiques senyalitzades i amb accés garantit per a usuaris de qualsevol classe de vehicle elèctric. Per tal de fer-ne ús els usuaris només necessiten descarregar-se l’aplicació mòbil EVCharge o disposar de la targeta RFID d’algun dels municipis que formen part de l’aliança dels municipis per la interoperabilitat.

 

port-vilanova-i-la-geltru

Inauguració del punt de recàrrega Ràpida del Port de Vilanova i la Geltrú

Una contribució necessària a la transició energètica i  a l’emergència climàtica

En un moment en què l’emergència de la lluita contra el canvi climàtic és a l’agenda global, des d’ Etecnic celebrem l’aposta de Ports de la Generalitat d’executar aquest projecte. Una continuació de la línia de treball que porta duent a terme la Generalitat a través de l’ICAEN durant els últims anys.

Establerta ja en la nova llei de Ports i el nou pla de Ports, (materialitzada en el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat) es tracta d’ un pas més que permet ampliar el projecte de la Xarxa de Recàrrega Ràpida Cat, lluitar contra l’emergència climàtica decretada al país i convertir Catalunya en un dels territoris europeus amb una xarxa pública de recàrrega més sòlida, àmplia i envejable. A més, es contribueix entre altres iniciatives a la transició energètica i a la possibilitat de minimitzar cada vegada més els efectes dels combustibles fòssils derivats de la mobilitat del parc de vehicles de combustió.