La Comissió Europea posarà fi a la venda de cotxes de combustió el 2035

La nova norma aprovada pel ple del Parlament el 14 de febrer del 2023 té com a objectiu aconseguir una mobilitat vial sense emissions per a l’any 2035. Això significa que a partir d’aquesta data, tots els vehicles que es venguin a la Unió Europea hauran de ser ”zero emissions”, cosa que es pot traduir en la prohibició de la comercialització de vehicles de combustió, inclosos els de benzina, dièsel i híbrids.
Mobilitat sostenible: un repte que exigeix ​​mesures urgents

La urgència d’una mobilitat més sana i sostenible és innegable: l’ús de combustibles fòssils al transport té un impacte negatiu al medi ambient i la salut. A més, la no renovabilitat del petroli i el possible esgotament o elevació de preu són factors que evidencien la necessitat de canviar el model actual.

D’aquí fins al 2035: objectius intermedis
  • El 2025

    La Comissió presentarà, com a màxim el 2025, una metodologia per avaluar i comunicar dades sobre les emissions de CO₂ durant tot el cicle de vida dels automòbils i furgonetes venuts a la UE. Quan escaigui, aquesta metodologia anirà acompanyada de propostes legislatives.

    A més, cada dos anys, a partir del final del 2025, publicarà un informe per avaluar els avenços cap a l’eliminació d’emissions i l’impacte en els consumidors, l’ocupació i el mercat de vehicles d’ocasió.

  • El 2026

    La Comissió Europea s’encarregarà d’analitzar la diferència entre els valors límit d’emissió i el consum real de combustible i energia en vehicles abans del desembre del 2026. Per això, proposarà una metodologia per ajustar les emissions de CO₂ específiques dels fabricants i proposarà unes mesures de seguiment adequades.

  • El 2030

    S’haurà d’assolir una reducció del 55% de les emissions contaminants per als automòbils i del 50% per a les furgonetes en comparació del nivell del 2021. A la pràctica, això suposa que els vehicles amb motors dièsel o de benzina no es podran seguir venent a partir daquesta data, encara que els ja existents podran circular.

Preguntes més freqüents
  • Es prohibirà la venda completa de vehicles de combustió?

    No, segons la nova regulació, els automòbils de producció limitada són una excepció en aquesta prohibició, almenys fins a finals del 2035. Aquesta mesura, coneguda com aesmena Ferrariha estat introduïda per Itàlia durant les negociacions i permetrà als fabricants que produeixin entre 1.000 i 10.000 vehicles nous cada any retardar l’aplicació de la prohibició.

    A més, els fabricants que produeixin menys de 1.000 cotxes anuals estaran completament exempts de la prohibició.

  • Què passarà amb el mercat de segona mà?

    No es prohibirà la venda de cotxes de combustió de segona mà perquè s’han tingut en compte les conseqüències socials i econòmiques que això podria comportar.

    Tot i això, han afirmat que la implementació de normatives més rigoroses quant a emissions de CO₂ per a vehicles lleugers i turismes, accelerarà la descarbonització del mercat de segona mà.

L’electrificació del transport: l’oportunitat per avançar cap a un futur més saludable i sostenible

La claredat en la indústria automotriu i el foment de la innovació i la inversió entre els fabricants de cotxe són només alguns dels molts beneficis que es deriven de la fixació d’objectius clars.

“La conducció sostenible estarà finalment a l’abast de tothom”, ha declarat el ponent de la proposta, el neerlandès Jan Huitema, per a qui aquest reglament “impulsarà la fabricació de vehicles d’emissió zero o de baixa emissió“. Així mateix, considera que l’adquisició i l’ús de cotxes nets es veurà afavorida per una reducció en els costos, mentre que el mercat de segona mà s’expandirà en un termini més breu.

Per part seva, el vicepresident executiu de la Comissió Europea per al Pacte Verd, Frans Timmermans, ha insistit que el camí cap a l’objectiu d’emissions zero per al 2035 s’ha de fonamentar en una aposta pel vehicle elèctric. Afirma que “hi ha d’haver emissions zero al tub d’escapament. Tothom està apostant per l’electrificació perquè és la manera més eficient d’assolir aquest objectiu.